Häähumu.fi

Puheen pitäminen hääjuhlassa

Puheet ovat usein odotetuimpia ja toivotuimpia ohjelmanumeroita hääjuhlassa. Perinteisesti häissä puhuvat ainakin jompi kumpi hääparin vanhemmista, bestman ja kaaso. Ensimmäisen puheen pitää yleensä morsiamen isä, joka toivottaa häävieraat tervetulleeksi ja nostaa onnittelumaljan hääparille. Puheet kannattaa ripotella pitkin hääjuhlaa, jottei kaikki tule peräjälkeen. Kun puheenpitäjät on etukäteen tiedossa, suunnitellaan niille aikataulutus, josta kerrotaan puhujille. Myös hääpari voi lausua muutaman sanan esimerkiksi juhlan loppupuolella ja kiittää kaikkia vieraita hääjuhlaan saapumisesta sekä apujoukkojaan avustamisesta. Ja toki puhe sulhaselta morsiamelle tai toisin päin on myös taatusti koskettava ohjelmanumero.

Hääpuheen tulisi olla henkilökohtainen, ei käsitellä yleisesti rakkautta tai avioliittoa. Hääpuheessa voi muistella morsiusparin lapsuutta, nuoruutta ja seurustelua. Ja hääparin vanhempien on puheessaan ehdottomasti kerrottava tulevan miniän tai vävyn ensikohtaamisesta appivanhempien kanssa. Puhujan on tärkeä muistaa huomioida sekä morsian että sulhanen. Puhe osoitetaan morsiusparille unohtamatta silti luoda katsekontaktia välillä häävieraisiinkin.

Puhe on syytä pitää lyhyenä, vain muutaman minuutin mittaisena varsinkin, jos puhujia on useita. Hääpuheeseen voi sisällyttää sananlaskuja, laulunsanoja tai vitsejä, mutta nämä tulee valita huolella ettei tule väärinymmärretyksi. Puheen alussa voisi olla sopiva sitaatti, jonka ympärille puheen rakentaa ja sitaatin voi toistaa vielä puheen lopussa. Puhetta voi myös elävöittää muutamilla valokuvilla tai lyhyillä videoilla.

Jos mahdollista, paperi kannattaa jättää kokonaan pois puhetta pitäessä. Jos puhujaa jännittää, saattaa tuijottaa koko puheen ajan paperiin ja tällöin puheesta tulee jäykkä ja suoraan paperista luettu. Ilman papereita voi helpommin improvisoida ja saada paremman yhteyden yleisöön. Mikäli tuntuu ettei ilman paperia pärjää, voi lunttilapulle halutessaan kirjoittaa yksittäisiä tukisanoja. Mikäli tämäkin tuntuu riittämättömältä, voi kirjoittaa ylös pidempiä lauseita tai jos päätyy kirjoittamaan koko puheen paperille, tulee tekstiin jättää riittävän suuri riviväli ja käyttää selkeää fonttia, jotta tekstiä lukiessa ei mene sekaisin ja oikea kohta löytyy helpommin.

Yleisö seuraa paitsi puhetta myös puhujan kehonkieltä. Esimerkiksi käsien taskussapitäminen saa puhujan vaikuttamaan hermostuneelta ja epävarmalta.

Tunteet saavat kuulua puheessa. Monotonisella äänellä pidetty puhe on tylsää kuunneltavaa ja sen sisältö menee helposti kuulijoilta ohi. Äänenpainoa voi vaihdella ja puheen sanomaa korostavia sanoja ja lauseita voi painottaa. Myös tarkoitukselliset tauot ovat hyvä tapa luoda tunnelmaa ja ylläpitää mielenkiintoa. Tauon voisi pitää esimerkiksi juuri ennen kuin sanoo jotakin tärkeää. Ja toki kun häävieraat puhkeavat nauruun tai suosionosoituksiin kesken puheen, pitää puhuja taukoa siiheksi kun saa taas äänensä kuuluville.

Esimerkki hääpuheen jäsentelystä:

Vinkkejä puheenpitäjälle:

Älä lykkää puheen suunnittelua, vaan aloita heti. Valmistele puhe mahdollisimman valmiiksi jo viikkoa ennen hääjuhlaa, näin jää aikaa myös harjoittelulle.

Puheen runko on hyvin yksinkertainen: aloitus, keskikohta ja lopetus. Valitse puheeseesi yhdestä kolmeen hyvää tarinaa tai muistoa. Kerro ne omalla tavallasi ja persoonallasi. Sisäpiirijuttuja kannattaa välttää, ellei niiden sisältöä avaa puheessaan kaikille. Mieti jutut tarkkaan myös siltä kannalta, ettei kukaan loukkaannu sanomisistasi.

Alkuun kannattaa mainita, kuka olet ja mistä tunnet hääparin. Näin kuulijat osaavat asettaa tarinasi oikeaan yhteyteen.

Vältä kliseitä, puhu mielummin aidosti. Jokainen puhe ja hääjuhla on omanlaisensa, joten älä kopioi kenenkään toisen hauskaa puhetta, sillä se ei välttämättä toimi näissä juhlissa.

Puhe kannattaa pitää lyhyenä, muutaman minuutin mittaisena. Puheessa tärkeintä on sen sisältö, ei kesto. Harkitse, kuinka tarkkaan asioista kerrot – muutama yksityiskohta tekee puheesta kiinnostavan, kun taas monen minuutin luettelomainen kerronta on pitkästyttävää kuunneltavaa.

Käytä yksinkertaista kieltä ja vältä vaikeita sanoja.

Jännitys tuo oman lisänsä puheeseen ja parhaissa puheissa tunteet välittyvät kuulijoille. Kaikki jännittävät, joten keskity jännityksen sijaan sisällön suunnittelemiseen. Pientä jännitystä ei edes huomaa helposti.

Harjoittele puhetta etukäteen. Esitä häitä edeltävällä viikolla puhettasi sekä kokonaisuutena että osissa. Kiinnitä huomiota puhenopeuteesi ja keskity siihen mitä sanot, älä vain suorita puhetta läpi. Samalla huomaat, sopiiko teksti suuhusi vai pitääkö sitä muokata puhekielisemmäksi. Kellota, kauanko puheesi kestää ja lyhennä sitä tarvittaessa. Puheen voi halutessaan vaikka videoida tai pyytää jotakuta antamaan siitä palautetta.

Maneerit ovat toissijaisia. Älä jännitä yksittäisiä kädenliikkeitä, vaan pidä huomio puheen sisällössä.

Muistamiset

Ilahduta juhlaparia kukkalähetyksellä

Yllätä ja ilahduta tuoretta kihlaparia tai hääparia kukkalähetyksellä. Kukkakimpun lisäksi vaihtoehtoina esimerkiksi suklaasydänrasia tai shampanjatryffelirasia kukkakoristein.